Fuchsia - a Google új operációs rendszere

A Google már két operációs rendszert fejlesztett a Chrome OS-t és az Androidot, de nyílt titok, hogy a kereső óriás egy harmadik operációs rendszeren dolgozik amely a Fuchsia névre hallgat. A Google már tavaly elismerte a Fuchsia létezését amikor Dave Burke az Android egyik fejlesztő mérnöke "korai stádiumú kísérleti projektnek" nevezte. Néhányan már ki is tudták próbálni a rendszert a saját Pixelbookjaikon, mint pl. Mitch Blevins aki ezután indított is róla egy Youtube csatornát ahol pár videóban mutatja be az eszköz jellemzőit. Ami igazán megkülönbözteti a Fuchsia-t a Chrome OS, és az Android rendszertől az az alapja, amely nem Linuxon alapul, hanem egy új Zircon nevű rendszermagon. Ez azt jelenti, hogy a Fuchsia olyan rendszerként lett kifejlesztve, amely több platformon működik, nem csak telefonokon és laptopokon.
Amikor megnyílik az operációs rendszer, ismerős Android-stílusú zárolási képernyő fogadja a felhasználót.
 
Ha megpróbál bejelentkezni, a Google szokásos bejelentkezési felülete jelenik meg.
 
A kezdőképernyő radikálisan különbözik a hagyományos operációs rendszerektől, mind a mobil, mind az asztali gépen.
  Úgy néz ki, mint egy kiterjesztett Google Asszisztens.
Ha felfelé görgetünk, akkor megjelennek az éppen futó alkalmazások. A Fuchsia ebben is hasonlít a mobil operációs rendszerekhez.
 
A Fuchsia szimbólum megérintésével középen megnyílik egy beállítási panel.
A megjelenő panelen található beállítási lehetőségek még eléggé szegényesek. Mindössze néhány a hang- és fényerő beállítására alkalmas csúszka, valamint az Androidban is megtalálható alap beállítási lehetőségek jelennek meg, mint például a repülőgépes mód.
A rendszer teljes mértékben támogatja a telefon üzemmódot.
Mint azt már említettük, a Fuchsia olyan operációs rendszer, amelyet több platformra is terveztek. Dinamikusan válthatunk  telefon, tablet és laptop mód között. Az már kérdéses, hogy az alkalmazások, hogyan támogatják majd ezt, de azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy az operációs rendszer valóban sokoldalúra sikerült.
És igen van tablet üzemmód is.
  Számomra még nem tiszta, hogy a Google mit szeretne kezdeni a Fuchsia-val, illetve a felülete is elég furcsa, de meglátjuk mi lesz belőle.  

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)