WiFi 6 és 5G támogatással futott be a Snapdragon 690

Megérkezett a Qualcomm első olyan 6xx sorozatú processzora, amely támogatja a mobilhálózatok legújabb generációját. Elmondásuk szerint azzal a céllal született a Snapdragon 690, hogy megfizethetőbb 5G-s mobilok érkezzenek.

Weboldal készítés kedvező áron!

A Qualcomm vadonatúj középkategóriás processzora 8 nanométeres LPP gyártástechnológiával készült. Két klaszteres megoldásról van szó, a gyorsabbik klaszter két Kyro 560 Performance magot (Cortex-A77 alapokon, 2 GHz), míg a hatmagos részleg Kyro 560 Efficiency magokat (Cortex-A55 alapokon, 1,7 GHz) vonultat fel. A grafikai feladatokért a Adreno 619L GPU felel. A gyártó elmondása szerint a CPU sebessége 20%-kal, míg a grafikai teljesítmény 60%-kal nőtt a Snapdragon 675-höz képest. A mesterséges intelligenciát igénylő feladatok tekintetében pedig 70 %-os teljesítmény növekedésről számoltak be.

Az 5G adatkapcsolatot az integrált Snapdragon X51 modem teszi lehetővé, ami támogatja az SA, NSA és a globális 5G sávokat is, 6 GHz-nél kisebb frekvencián, tehát az mmWave helyett, a hatékonyabb sub-6Hz-en keresztül kommunikál. A WiFi 6 szabvány támogatása is remek hír.Az elérhető maximum le- és feltöltési sebességek LTE és 5G kapcsolat esetén: 

  • Letöltés: max. 2,5 Gbps (5G), max. 1,2 Gbps (LTE)
  • Feltöltés: max. 660 Mbps (5G), max. 210 Mbps (LTE) .

Kijelző fronton az új lapka támogatja az akár 120 Hz-es képfrissítésű FullHD+ felbontású megjelenítőket, a maximális felbontás QuadHD lehet, de ebben az esetben be kell érni a 60 Hz-es frissítési frekvenciával. A Spectra 355L jelfeldolgozó akár 48 megapixeles szenzorral is elbír. LPDDR4x típusú RAM-ból maximum 8 GB-os egységet tud kezelni. A töltési technológiát illetően a Quick Charge 4+ gyorstöltés is adott lehet a készülékek USB Type-C portján keresztül. Egyéb felvértezhető képességek: NFC, Bluetooth 5.1, GPS (Glonass, Beidou, Galileo, QZSS, NavIC, SBAS).A Qualcomm elárulta, hogy a HMD Global (Nokia), az Motorola, a TCL, az LG, a Sharp és Wingtech okostelefon-gyártók kezei közül érkezhetnek az első Snapdragon 690 rendszerchippel szerelt mobilok, méghozzá 2020 második felében.


Forrás: Qualcomm

További képek